BTW nieuwigheden vanaf 01/01/2013

1) VOORSCHOTFACTUUR MAAKT DE BTW NIET OPEISBAAR. De BTW is opeisbaar als de goederen zijn geleverd of indien de diensten zijn verricht. Bij een voorschotfactuur wordt de BTW pas opeisbaar op datum van de betaling ( bijvoorbeeld voorschotfactuur datum 15/12/2012 – betaling datum 15/01/2013 = BTW opeisbaar vanaf 15/01/2013 en dus NIET in de laatste BTW aangifte van 2012). Een oplossing: eerst een uitnodiging tot betaling verzenden en na de betaling hiervan pas de voorschotfactuur opmaken !

2) ELEKTRONISCHE FACTUUR EENVOUDIGER

3) INTERN BEDRIJFSPROCES IS BELANGRIJK: van elke factuur moet de echtheid en inhoud kunnen worden gewaarborg ( bijvoorbeeld door orderbevestiging, leveringsnota, paklijst, betaling, bestek, orderbevestiging, etc ). Zorg voor een coherent geheel.

4) UITREIKINGSDATUM FACTUUR: vanaf 2013 tijd tot de 15de dag van de maand na – waarin de BTW opeisbaar wordt.